+37052330435 EnglishLithuanianPolishRussianUkrainian
-Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo Nr. I-1489 8, 9 ir 47 straipsnių pakeitimo-

Priešmokyklinis ugdymas gali būti teikiamas anksčiau tėvų (globėjų) sprendimu

Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo Nr. I-1489 8, 9 ir 47 straipsnių pakeitimo įstatymas įsigalioja 2018-02-01.

Siekiant ankstinti ugdymo procesą, suteikta teisė patiems tėvams nuspręsti nuo kelių metų vaikas pradės lankyti priešmokyklinę grupę: ar būdamas 5 metų, ar 6 metų.

Atitinkamai pradinį ugdymą vaikas pradės nuo 6 metų ar 7 metų.

Iki šiol 5 metų vaikas į priešmokyklinį ugdymą galėjo būti leidžiamas tik išimtiniais atvejais tėvų (globėjų) prašymu ir vadovaujantis švietimo ir mokslo ministro patvirtintu Vaiko brandumo mokytis pagal priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas įvertinimo tvarkos aprašu.

Taip pat tėvams (globėjams) suteikta teisė kreiptis į pedagoginę psichologinę tarnybą arba švietimo pagalbos tarnybą dėl 5 metų vaiko brandumo ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą vertinimo ir gauti iš šių tarnybų rekomendacijas dėl vaiko pasirengimo mokytis.

ĮSTATYMO NUOSTATOS

Įstatymo 8 straipsnio 3 dalis išdėstyta taip: (8 straipsnis. Priešmokyklinis ugdymas).
„3. Priešmokyklinis ugdymas pradedamas teikti vaikui, kai tais kalendoriniais metais jam sueina 6 metai. Priešmokyklinis ugdymas gali būti teikiamas anksčiau tėvų (globėjų) prašymu, vadovaujantis švietimo ir mokslo ministro patvirtintu Vaiko brandumo mokytis pagal priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas įvertinimo tvarkos aprašu tėvų (globėjų) sprendimu, bet ne anksčiau, negu vaikui sueina 5 metai.”

Įstatymo 47 straipsnio 1 dalis papildyta nauju 7 punktu: tėvai (globėjai) turi teisę kreiptis į pedagoginę psichologinę tarnybą arba švietimo pagalbos tarnybą, kurios aptarnavimo teritorijoje yra švietimo teikėjas, dėl 5 metų vaiko brandumo ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą vertinimo ir ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo kreipimosi dienos gauti iš šių tarnybų rekomendacijas dėl vaiko pasirengimo mokytis;”.